11 Jenis Sayur & Ulam Yang BOLEH & TIDAK BOLEH Makan Semasa Berpantang

May 27, 2015

Ibu-ibu selepas bersalin harus menjaga pemakanan. Silap makan, akan buat badan kita sakit-sakit, berangin, tidak selesa dan mungkin menimbulkan kesan yang lebih buruk.
Silap makan juga akan terkesan kepada bayi apabila ibu menyusukan. Bayi akan kerap kembung dan merengek-rengek.



Antara sayur-sayuran dan ulam-ulaman yang BOLEH dimakan ialah :


  • sawi
  • lobak putih
  • peria
  • daun kadok
  • daun pudina
  • daun sekentut
  • pucuk mengkudu
  • daun pegaga
  • ulam raja
  • kunyit hidup
  • halia
Sayur-sayuran yang TIDAK BOLEH dimakan ialah tumbuh-tumbuhan yang menjalar, sejuk dan berangin seperti :
  • kangkung
  • mentimun
  • sayur keladi
  • bayam
  • jering
  • petam
  • terung
  • tomato
  • kacang panjang
  • kubis
Nota : Semasa berpantang, saya hanya makan sayur sawi sahaja yang dimasak air. Tumbuk bawang puih, campur sedikit lada hitam. Sedap juga. Susu badan pun banyak. 

Selamat berpantang !! 

Full of love,
Mashitah Mamat
019-3121609



You Might Also Like

0 comments